تبیان، دستیار زندگی
امروزه مایكروسافت سودآورترین شركت نرم‌افزاری جهان است. در سال‌های اخیر مقالا‌ت بسیاری در مجلا‌ت معتبر جهان در مورد این غول نرم‌افزار نوشته شده است...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

مایكروسافت‌ اشتباه نكرد!

اشاره :

امروزه مایكروسافت سودآورترین شركت نرم‌افزاری جهان است. در سال‌های اخیر مقالا‌ت بسیاری در مجلا‌ت معتبر جهان در مورد این غول نرم‌افزار نوشته شده است. بسیاری معتقدند نوآوری این شركت را به این‌جا رسانده است. ولی غالب ایده‌های مایكروسافت، قبلا‌ً در مقیاس‌های كوچك‌تری اجرا شده بودند. دیگران راز موفقیت مایكروسافت را در بازاریابی قوی و بی‌نظیر آن می‌دانند. بسیاری از برنامه‌نویسان حرفه‌ای می‌گویند: «مایكروسافت با بازاریابی قوی، محصولا‌ت بی‌كیفیت را به همگان می‌فروشد.» حال بیایید ده شركت نرم‌افزاری برتر را بررسی كنیم تا دلیلی دیگر برای موفقیت مایكروسافت بیابیم.

هر ساله، فهرستی به نام «فهرست نرم‌افزاری 100» منتشر می‌شود و شركت‌های نرم‌افزاری بر اساس درآمد سالا‌نه رتبه‌بندی می‌شوند. بیایید نگاهی به این فهرست در سال 1984 و سپس به ده شركت برتر در سال 2001 بیاندازیم. (برای بزرگ‌نمایی روی تصویر کلیک نمایید)

نمودار

با مشاهده دقیق این دو فهرست به نتایج مهمی دست می‌یابیم. در سال 1984 مایكروسافت در رتبه دوم قرار داشت و در سال 2001 به رتبه اول صعود كرده است. با مقایسه این دو فهرست، به حقیقتی عجیب و باورنكردنی پی می‌برید.

به جز شركت مایكروسافت تمامی نُه شركت برتر سال 1984 از فهرست برترین‌های سال 2001  حذف شده‌اند! نكته جالب دیگر، رقابت نزدیك شركت‌ها در فهرست سال 1984 است. درآمدهای شركت‌ها بسیار نزدیك به هم بود. تنها با یك اشتباه، ممكن بود شركتی به رتبه‌های پایین‌تر فهرست بیاید.

اكنون در فهرست دوم درآمد مایكروسافت را با درآمد شركت دوم یعنی ادوبی مقایسه كنید. آیا این اختلا‌ف فاحش را مشاهده كردید؟ برای واضح‌تر شدن مطلب نكته‌ای جالب را ذكر می‌كنیم. درآمد كل شركت ادوبی برابر است با بودجه‌ای كه مایكروسافت هر سال برای دادن نوشابه‌های غیرالكلی به كارمندان خود صرف می‌كند!

یعنی اگر مایكروسافت هزینه نوشابه‌های كارمندان خود را به ادوبی می‌داد، درآمد شركت ادوبی دو برابر می‌شد! نكته جالب دیگر آن است كه درآمد مایكروسافت به تنهایی با 69 درصد درآمد كل صد شركت موجود در فهرست برابر است.

هدف ما از این گفته‌ها چیست؟

شخصی به نام ریك چاپمن پس از تحقیقات بسیار، دلیل موفقیت مایكروسافت را چنین اظهار می‌كند: «مایكروسافت تنها شركتی است كه اشتباهی بزرگ انجام نداد... به نظر بزرگ‌ترین اشتباه مایكروسافت، ساخت سنجاقی متحرك در آفیس بود كه به كاربر راهنمایی‌های لا‌زم را ذكر می‌كرد!» البته این اشتباه باعث نشد مردم Word را به كناری بگذارند و به سراغ نرم‌افزارهای دیگر بروند، بلكه باعث شد، این سنجاق را غیرفعال كرده و به كار خود ادامه دهند.

روش تحقیق ریك چاپمن این‌گونه بود كه به جای بررسی شركت مایكروسافت، به مطالعه عواملی بپردازد كه باعث حذف نُه شركت دیگر از فهرست برترین‌های 1984 شدند. مطابق تحقیقات او، هر كدام از این نُه شركت در روند فعالیت‌های خود اشتباهی فاحش و غیرقابل جبران انجام دادند.

شركت MicroPro كه زمانی قدرتمندترین شركت كامپیوتری جهان بود، تصمیم گرفت به جای به‌روزرسانی نرم‌افزار خود به نام Wordstar، ساختار جدیدی را برای معماری چاپگر طراحی كند. این كار مانند آن بود كه خانه‌ای را در حال اتمام بنا رها كرده و به ساخت خانه‌ای جدید در جای دیگر بپردازید.

هزینه عظیم این پروژه و عدم موفقیت آن، باعث شكست این غول نرم‌افزاری شد. جالب است بدانید Wordstar  روزگاری پرفروش‌ترین نرم‌افزار ویرایش متن بود كه بعدها Word شركت مایكروسافت جایگزین آن شد. اگر شركت MicroPro توسعه Wordstar را به طور جدی ادامه می‌داد، شاید اكنون روی كامپیوترها به جای آفیس، نرم‌افزار Wordstar نصب بود.

شركت لوتوس یك سال و نیم از وقت و بودجه خود را تلف كرد تا نرم‌افزار معروف 3-2-1 روی كامپیوترهای با حافظه640KB اجرا شود. مشكل این جا بود كه نرم‌افزار 3-2-1 نیاز به حافظه بیشتری برای كاركرد سریع داشت و در آن زمان حداكثر حافظه‌های موجود 640KB بودند.

شركت لوتوس از این حقیقت مهم چشم‌پوشی كرد كه صنعت حافظه به سرعت در حال پیشرفت است و به زودی حافظه‌هایی با ظرفیت بیشتر در دسترس خواهند بود. زمانی كه شركت لوتوس پروژه خود را به پایان رساند، حافظه‌های 640KB از رده خارج شده و كامپیوترهای با حافظه بسیار بیشتر وارد بازار شده بودند كه نرم‌افزار Excel (كه نیاز به حافظه بیشتری دارد) به راحتی نصب می‌شد.

شركت «دیجیتال ریسرچ» تمام قوای خود را برای ساخت سیستم‌عاملی برای كامپیوترهای CPM86 به كار گرفت و این فرصت بزرگ را از دست داد تا سیستم‌عاملی برای كامپیوترهای شخصی بسازد. شركت VisiCorp اعلا‌م ورشكستگی كرد. چند شركت بزرگ دیگر روی «تشخیص دست نوشته توسط كامپیوتر» كار كردند كه همگی به شكست و اتلا‌ف سرمایه انجامید.

در همین دوران، بیل گیتس، رئیس شركت مایكروسافت روی پروژه‌های بسیار عملی‌تر و در دسترس‌تری كار می‌كرد. او در آن زمان در حال طراحی نرم‌افزاری بود تا بتوان متون را با فونت‌ها و اندازه‌های مختلف نوشت. بله؛ درست حدس زدید.

نرم‌افزار Word در حال شكل‌گیری بود. یكی از شركت‌های معروف دیگر در فهرست صد شركت برتر، شركت Netscape بود. او در حالی كه  نود درصد بازار فروش مرورگرهای اینترنتی را در دست داشت، به یك باره تصمیم گرفت به جای بهبود بخشیدن به كد نرم‌افزار مرورگر اینترنتی، آن را از ابتدا بنویسد. در مدت كوتاهی سهم او از بازار فروش به  چهار درصد كاهش یافت.

اگر تمامی این نكات را جمع‌بندی كنیم، به نتیجه‌ای ساده و مشخص می‌رسیم. یكی از دلا‌یل موفقیت مایكروسافت آن است كه اگرچه این غول بدون اشتباه هم نبوده و گاهی نرم افزارهایی پایین‌تر از توقع مردم ساخته است اما در طول فعالیت‌های خود هیچ‌گاه مرتكب اشتباهی غیرقابل جبران نشد و اشتباهات بزرگ رقبای او باعث شد تا مایكروسافت یكه‌تاز این میدان شود.

از این مقاله كوتاه درمی‌یابیم كه مهم‌ترین بخش یك شركت كامپیوتری، برنامه‌نویسان حرفه‌ای یا بازاریاب‌های متخصص نیستند، بلكه مدیران باهوشی هستند كه دیدی واضح و روشن از وضعیت فعلی و همچنین از آینده دارند.

منبع: نشریه عصر شبکه